In dit gebied komen in totaal 3.000 woningen en een centrumgebied met winkels en een school, in een landschappelijk raamwerk dat slechts voor 1/3 deel bebouwd wordt. De rest van het plangebied wordt een recreatief en ecologisch landschap.
Rob van de velden, met zijn bureau Atelier Dutch als stedenbouwkundige al sinds 2005 betrokken bij de ontwikkeling, zal een toelichting geven op het plan en het proces. Daarbij komt o.a. ter sprake hoe de planontwikkeling voor, tijdens en na de crisis is geweest, voor welke samenwerkingsvorm is gekozen (en welke rollen en verantwoordelijkheden de verschillende partijen hebben), hoe kwaliteitsbewaking is georganiseerd, etc. De casus van Weespersluis wordt gebruikt om deze aspecten te verkennen en te vergelijken met andere gebiedsontwikkelingen waar Rob van der Velden aan gewerkt heeft.
De ontwikkeling van Weespersluis is een samenwerking van BPD Ontwikkeling, Adriaan van Erk, AM, Blauwhoed en Van Wijnen Projectontwikkeling Midden B.V. Vanaf 2005 zijn verder ook Ymere en Blauwhoed als marktpartij betrokken geweest bij de ontwikkeling. De publieke partners zijn: gemeente Weesp, gemeente Muiden (nu niet meer vanwege een gemeentegrenscorrectie), provincie Noord-Holland, Rijksvastgoedbedrijf, Waternet, Staatsbosbeheer.
Kijk op https://weespersluis.nl voor meer informatie
Spreker: Rob van der Velden – stedenbouwkundige, directeur Atelier Dutch (www.atelierdutch.nl), voorzitter Beroepsvereniging van Nederlandse Stedenbouwkundigen en Planologen (www.bnsp.nl)
Rob heeft als stedenbouwkundige en supervisor 20 jaar ervaring met complexe gebiedsontwikkelingen. Hij werkt bij deze projecten in opdracht van publieke en private opdrachtgevers (vaak meerdere marktpartijen). Naast Weespersluis heeft hij o.a. gewerkt aan Amstelveen de Scheg, Arnhem Schuytgraaf, Leiden Groenoord, Berkel & Rodenrijs Westpolder, Culemborg Parijsch, Hardenberg Marslanden, Oud-Beijerland Stougjeswijk, Putten Rimpeler, Best Dijkstraten. Al deze projecten hebben een opdrachtgeverschap via een CV (commanditaire vennootschap), een GEM (gemeenschappelijke exploitatie maatschappij), een projectbureau of anderszins.